onsdag den 17. april 2013

Dejlig citrontærte

Side weekend havde jeg inviteret et par af mine studiekammerater over for at fejre at jeg er kommet ud på den anden side af specialet.
Christian og jeg kastede os ud i at lave en culottesteg med ovnbagte rodfrugter, blancheret broccoli og hjemmelavet bearnaise.
Desværre fik jeg ikke taget nogle billeder og var så stresset at jeg ikke rigtig har overblik over hvad jeg gjorde :D Men det blev rigtig lækker, dog med en enkelt krise i køkkenet da saucen (jeg sværger, vi kikkede væk i max 30 sekunder!) selvfølgelig begyndte at skille. Øøøv! Jeg fik et lille flip og ville smide det hele ud - heldigvis fik Christian lige sat mig på plads, nu skulle han nok klare den!! Det er godt at han kan tage over engang imellem, det får han normalt ikke lov til hehe. Men lidt jævner og mælk fik reddet saucen og den blev faktisk rigtig god.
 
Da jeg nu er hjemmegående (jobsøgende) husmor, brugte jeg formiddagen på at lave karamelliseret citrontærte fra bogen Favoritter - Bagværk, over 100 opskrifter. Jeg kan altså virkelig anbefale den bog, den koster en 50'er og det er nogle skønne opskrifter der er heri.




Til tærten brugte jeg

Tærtedej
100 gr koldt smør, skåret i tern
200 gr hvedemel
lidt salt
2 spsk sukker
1 æggeblomme
en smule koldt vand

Fyld
5 citroner (økologiske)
2 æg
275 gr sukker
175 gr mandler, malet fint
1 1/4 dl piskefløde
1 dl vand

Tilbehør
Flødeis

Smør en form på 20-24 cm i diameter. Bunden til tærten laves ved at blande mel, salt og smør så det ligner rasp. Jeg plejer at 'nuldre' det med hænderne, men har læst en foodprocesser også kan gøre jobbet. Tilsæt så æggeblommen og sukkeret, og til så meget vand at dejen kan samles. Rul så dejen ud og læg den i formen. Læg bagepapir henover og fyld formen med tørrede bønner. Stil dejen i køleskabet i ca. 30 minutterog bag den så ved 190 grader i 10 minutter (med bønnefyldet). Fjern derefter bagepapir og bønner og bag tærtedejen i yderligere 5 minutter.

Mens bunden køler lidt af laves fyldet ved at blande saft og revet skal af citronerne med æggene, 85 gr af sukkeret, mandelmel og fløden. Hæld fyldet i formen og bag tærten i 25 minutter, igen ved 190 grader. Lad herefter tærten køle af en times tid.

Til sidst laves citronsirup. Skær de sidste citroner ud tyndt (jeg brugte kun 4 citroner i alt, men tror siruppen bliver bedst af 5 stk). Kom vand og det resterende sukker i en gryde og varm det indtil sukkeret er opløst. Lad det simre i 5 minutter, kom så citronskiverne i opløsningen og lad det simre i yderligere 10 minutter. Fisk citronskiverne op og pynt tærten med dem. Dryp til sidst resten af siruppen over tærten.
Jeg serverede tærten kold med en kugle vaniljeis til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar