fredag den 15. juni 2012

En kage til geologerne

I dag havde vi vores lille hygge-fredags seminar på Geologisk Museeum hvor jeg sidder og skriver mit speciale. Det var blevet min tur til at tage kage med, så jeg øjnede straks muligheden for at kaste mig ud et stort kageprojekt. Jeg synes jeg ville give den et forsøg med stribet fondant da det jo med lidt god fantasi kan ligne båndede bjergarter. Måske lidt modigt når man aldrig har arbejdet med fondant før, men jeg var optimistisk, og synes da også projektet lykkedes meget godt :) To gange måtte jeg lappe et par huller da jeg rullede fondanten ud, men det passer egentlig meget godt ind i synes jeg. Giver kagen et mere rustikt 'sten-agtigt' look.


Har desuden heller aldrig forsøgt mig med lagkager før, i hvert fald ikke andet end de sædvanlige fødselsdags lagkager da jeg var yngre. Det var dog en stor fornøjelse at stå i køkkenet i går og i dag, og jeg stirrede min frygt for husblas dybt i øjnene og fik lavet en ganske udemærket lime mousse :) 





Kagen bestod af lyse bunde, chokoladeganache, lime mousse og stribet fondant. Opskrifterne fandt jeg i denne herlige kagetråd på jubii debatten (og har mere eller mindre copy-pastet dem, med mindre rettelser (min undskylning er at jeg er træt og har optræk til migræne)) - der er nok til ca. 20 personer 


Jeg forberedte bunde og fyldet dagen før. Bundende skal være helt afkølet når man deler dem, og moussen kræver nogle timer (minimum 8) til at stivne i.


Lyse bunde

300 g flydende smør/margarine300 g sukker5 æg1 dl skummetmælk300 g mel2 tsk. Bagepulver

Start med at røre fedtstof og sukker let og luftigt. Tilsæt så æggene et ad gangen, og rør massen godt sammen mellem hvert æg. Tilsæt derefter mælken, rør godt og sigt så mel og bagepulver i dejen og vend det godt sammen.Smør en stor kageform og forvarm ovnen til 180 grader. Hæld kagemassen i formen og bag kagen i ca 45 minutter eller til den ikke klister når en strikkepind stikkes i. Tag den så ud og lad den køle af i formen.Når kagen skal deles markerer du med en kniv hele vejen rundt. For at dele lagene helt tager du noget sytråd og trækker gennem lagene (brug markeringerne som rettesnor)



Chokolade ganache


1/2 L Piskefløde
200 gram Mørk chokolade

Riv chokoladen og kom den i en skål. Bring forsigtigt fløden i kog (rør som bare fanden så det ikke brænder på) og hæld den straks over den revne chokolade. Lad det stå et minuts tid til chokoladen er smeltet. Rør i fløden til det emulgere til en ensartet masse. Tildæk skålen med husholdningsfilm, så det går ned ad siderne i skålen og rører overfladen. Dette gøres for at undgå kondens, som ødelægger ganachen. Dæk den ikke til med et låg. Stilles på køl til næste dag.
Chokoladen vil stivne og falde til bunds i skålen, når den har været i køleskabet. Det er derfor vigtigt, at man starter på lav hastighed, når man starter med at piske ganachen op og bruger risene til at løsne chokoladen stille og roligt. Når du kan mærke/se at al chokolade fra bunden /overfladen er væk kan du øge hastigheden. Ganachen er færdig, når den har en let og lækker cremet konsistens, der minder om mayonnaise. Men vær opmærksom på, at det går stærkt og hvis ganachen bliver overpisket skiller den og den er sjældent til at redde.


Lime mousse


4 dl piskefløde
2 dl creme fraiche
2 dl yoghurt naturel
1½ dl sukker
2 tsk revet limeskal
1 dl limesaft (ca 4 llime-frugter)
4 blade husblas

Pisk fløden til blød flødeskum. Pisk creme fraiche, yoghurt og sukker ved lav hastighed til alt sukkeret er opløst.

Læg husblassen i blød i 5 min, dræn dem og smelt dem i limesaften i en gryde ved svag varme.
Rør saften hurtigt sammen med yoghurt-blandingen og vend massen med flødeskummet.
Sæt på køl til det stivner.


Stribet fondant


250 g hvid fondant
ca. 50 g orange fondant
ca. 50 g brun fondant


Her brugte jeg en denne youtube video. Synes hun forklare processen rigtig godt, bedre end jeg kan beskrive på skrift. Kort fortalt skal man bruge en hvid fondant som 'base' og tilsætte en eller to farver. Farverne skal kun udgøre ca. 1/3 af basen. Man ruller dem så til pølser og twister og folder, twister og folder :) Men tjek videoen ud, den er super god.  


Skriften på kagen er smeltet chokolade skrevet på bagepapir. Det blev smidt i køleskabet nogle minutter og skrabet af med en skarp kniv. Fugt bagsiden med lidt vand, så hæfter det bedre på kagen 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar